Data: 2007-03-31 21:51:18
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Nie powinno się gotować fasoli czy grochu w szybkowarze - grozi to
> rozwaleniem garnka...
Jeśli się gotuje według twoich reguł - to tak. Nie wiem, skąd wziąłeś zasadę
napełniania szybkowara do wysokości 5 cm od górnego brzegu. Gotując w
szybkowarze staram się używać mało płynów. A przy gotowaniu fasoli i grochu
mój mąż - bo fasolka po bretońsku i grochówka to jego "działka" - wlewa do
szybkowara nie więcej niż 5 cm wody, ale od dna - i wsypuje fasolę. Nawet
jeśli coś wystaje nad płyn - ugotuje się w parze. Poza tym - trzeba
kontrolować stan ugotowania, żeby nie fasoli nie rozgotować. Nie rozgotowana
nie zalepi wylotu bezpieczeństwa, a i do fasolki po bretońsku nie będzie się
nadawać.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|