Data: 2011-03-06 10:25:54
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: malgorzata <m...@p...onet.eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-02-24 20:20, fatima pisze:
> "malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
> news:ik5li2$pu8$1@news.onet.pl...
>> siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
> skoro taka 'siara' wychodzi 'przez komin' - to chyba musi się
> 'rozgotowywać' do związków lotnych/gazów, co?
> w przeciwym razie chyba by zostawało w wywarze ...
>
>> Po weekendzie będę miała fachowe informacje, więc jeśli chcesz, mogę
>> podesłać.
> podeślij koniecznie, dzięki
Trochę z opóźnieniem, ale mam wyjaśnienie od bardzo dobrej dietetyczki:
"Tzw. "kapustne", tudzież kalafiory, fasole itp. należy gotować bez
przykrycia! Przyczyną są "aromatyczne" związki siarki, nawet
siarkowodór, które podczas gotowania muszą się ulotnić z naszego
jedzonka. Gotowanie ww. warzywnych "smrodziarzy" pod pokrywą w efekcie
termicznej reakcji uwalniania i kumulacji zapachu obniża .walory smakowe
kapusty, brukselki, kalafiorów.. Poza tym gotowanie pod przykryciem tych
warzyw powoduje, właśnie ze względu na siarkę, ich większą
ciężkostrawność i tzw. gazotworczość."
To tyle :)
Pozdrawiam
M.
|