Data: 2011-03-06 14:01:46
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
news:ikvnfn$kjj$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-24 20:20, fatima pisze:
>> "malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
>> news:ik5li2$pu8$1@news.onet.pl...
>>> siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
>> skoro taka 'siara' wychodzi 'przez komin' - to chyba musi się
>> 'rozgotowywać' do związków lotnych/gazów, co?
>> w przeciwym razie chyba by zostawało w wywarze ...
>>
>>> Po weekendzie będę miała fachowe informacje, więc jeśli chcesz, mogę
>>> podesłać.
>> podeślij koniecznie, dzięki
>
> Trochę z opóźnieniem, ale mam wyjaśnienie od bardzo dobrej dietetyczki:
>
> "Tzw. "kapustne", tudzież kalafiory, fasole itp. należy gotować bez
> przykrycia! Przyczyną są "aromatyczne" związki siarki, nawet siarkowodór,
> które podczas gotowania muszą się ulotnić z naszego jedzonka. Gotowanie
> ww. warzywnych "smrodziarzy" pod pokrywą w efekcie termicznej reakcji
> uwalniania i kumulacji zapachu obniża .walory smakowe kapusty, brukselki,
> kalafiorów.. Poza tym gotowanie pod przykryciem tych warzyw powoduje,
> właśnie ze względu na siarkę, ich większą ciężkostrawność i tzw.
> gazotworczość."
>
> To tyle :)
> Pozdrawiam
>
> M.
Za to włosy i paznokcie są zdrowsze.
|