Data: 2007-01-06 22:31:21
Temat: Re: filety z uda kurcząt- jak to zrobić?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
mlk wrote:
> przez nieuwage zamiast filetów z piersi kurczaka żonka kupiła filety z udek
> kurczaka. no i mamy dylemat co i jak z tego zrobić? (że można pokroić,
> podsmażyć i podać z sosem np. oncl'bens, to wiem :-)
> bardzo ładnie prosze o pomoc, bo google wyrzuca samych
> producentów/sprzedawców drobiu ;-)
> pzdr
>
>
Umyte i mokre filety z udek umiescic w torebce plastikowej. Wymieszac 2
lyzki maki, 1 lyzeczke soli, 1 lyzke kruszonego pieprzu, 1 lyzeczke
suszonego majeranku i dodac do torebki. Zamknac i przewracac, az sie
mieso pokryje cienka warstwa panierki. Mozna pozniej dodac 1 lub 2 lyzki
maki, jesli sie panierka klei, i powtorzyc operacje.
Na grubej patelni obsmazyc mieso naokolo na malej ilosci oliwy. Gdy
zlote, dodac pol szklanki wody i pol szklanki slodkiej smietanki. Dusic
pod przykryciem na malym ogniu 20 minut,doprawic sola i pieprzem, podac
z ryzem, lub makaronem - ja podaje z lazankami, i kolorowa salata.
Magdalena Bassett
|