Data: 2003-01-08 07:56:45
Temat: Re: galaretki, dzemy i marmolada (bylo: Re: wlasnorecznie zrobione maslo orzechowe)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 8 Jan 2003 08:23:18 +0100, w...@t...com.pl (Wladyslaw
Los) wrote:
>Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>
>> jelly - dzem
>> jello- galaretka. proste.
>>
>
>
>Mysle, ze sie mylisz.
>
>"Jelly" to galaretka. (A soft, semisolid food substance with a resilient
>consistency, made by the setting of a liquid containing pectin or
>gelatin or by addition of gelatin to a liquid, especially such a
>substance made of fruit juice containing pectin boiled with sugar
>[American Heritage Dictionary].
>
obawiam sie, ze w USA dzieci jednak jedza chleb z peanut butter
and jelly a trzesie sie jello - rzeczywiscie od nazwy fabrycznej
Jell-O.
jam - dzemu te dzieci nie uzywaja ;))
kwestia przyjetej ogolnie terminologii..
w UK nie istnieje termin jello/Jell-O
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|