Data: 2013-02-01 20:48:46
Temat: Re: galaretowata nalewka
Od: piecia aka dracorp <i...@w...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 01 Feb 2013 19:56:06 +0100, Krycha_net napisał(a):
> Czy komuś z Was zdarzyło się, że nalewka zgęstniała i stała się
> konsystencji rzadkiej galaretki?
> Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
> którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
> Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni
> płynem ciekłym.
> Co z tym zrobić?
Witam
Czyżby pektyny zawarte w owocach? Może dodanie świeżego soku z kiwi lub
ananas pomoże ale równocześnie zmieni smak.
Aczkolwiek nie jestem pewien czy związek występujący w tych owocach nie
działa tylko na białka.
Za wikipedią:
"Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych
warunkach"
Pamiętam że w tej kwestii było napisane w książce "Gotowanie dla geeków"
ale teraz nie pamiętam co dokładnie.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
|