Data: 2004-05-26 15:44:49
Temat: Re: glutaminian sodu
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Glutaminian sodu jest dodawany do wszystkich przypraw typu vegeta i
> warzywko, a także niektórych mieszanek przypraw i do wszystkich zup w
> proszku, jest to sztucznie wyprodukowny ester o zapachu rosołu, ja satarm
> się go unikać jak mogę, bo niestety jest rakotwórczy.
>
> Nie polecam.
>
> Ewa W.
>
>
>Za gazetą "Pani domu" E 620 kwas glutaminowy. SYNTETYCZNA substancja
wzmacniająca smak. Duże ilości tego kwasu zawierają półprodukty z kuchni
chińskiej.(np. zupki chińskie) Szkodliwe działanie: Spożycie nawet niewielkiej
ilości kwasu glutaminowego może spowodować u wrożliwych osób bóle głowy,
przyspieszyć akcję serca, a także wywołać uczucie zmęczenia. Także..nie
polecam!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|