Data: 2004-10-20 12:23:23
Temat: Re: gnochci
Od: Grzegorz Mucha <m...@z...mielonka-wytnij-precz.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Wed, 20 Oct 2004 14:10:36 +0200 w imieniu
grupy trzymajacej wladze altf4 i mowi:
> Czyli jest to ogolnie nazwa dla wszystkich klusek we wszechswiecie hmmm...
> ale jakie sa najlepsze?Moze cos w szczegolach?
Ja wiem? mnie najbardziej smakowały te z ricotty ze szpinakiem i parmezanem
- są dużo lżejsze od ziemniaczanych, a w wersji 'con burro e salvia' (z
masłem i świeżą szałwią) to już w ogóle rozpusta.
Przepis był mniej więcej taki - 250 g szpinaku, 250 g ricotty, pół szklanki
mąki, 2 jajka, nie pamiętam tylko czy parmezan dawało się do ciasta czy
potem - z tego zagnieść ciasto, formować kluski takie mniej więcej jak
leniwe (z obowiązkowym zrobieniem widelcem paru rowków) i gotować parę
minut od wypłynięcia.
Na wierzch stopione masło i posiekana szałwia i - voila!
mucher
|