Data: 2005-10-21 14:57:14
Temat: Re: gorąca czekolada
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kama" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:djag26$l3r$1@news.onet.pl...
> Hej
> Czy ktoś mógłby podrzucić mi przepis na prawdziwą gorącą czekoladę..
> Tylko
> nie taką, co smakuje jak rozwodnione kakao... :P
To przepis który zagościł juz tu kiedyś, niestety nie mam zanotowane kto go
tu wrzucił, pamiętam tylko ze pochodzi z Le Cordon Bleu.
Do rondla wlać litr mleka, 250ml gęstej smietany (lowicka kremowka) i
na
malym ogniu doprowadzic do wrzenia. Dodać czekolady ciemnej grubo
posiekanej
120g, 1 lyzeczke cynamonu, 1 (!!!!!) ziarenko czarnego pieprzu i 3
lyzeczki
cukru....Grzac 10 minut. Dobre natychmiast ale lepsze po odstaniu od
kilku
godzin do 3 dni! (a potem znowu podgrzac i pic goracą.
czekolade najlepiej kupić przynajmniej 70%, a jak lubisz smaki
wytrawne to 90Volt. :-)
Podczas podgrzewania, czekoladę należy w rondlu ubijać trzepaczką,
będzie miała dużo lepsza konsystencję, jak się ją napowietrzy.
Wychodzi, gęsta, syta, aromatyczna, z nutką zadziorną od tego pieprzu,
ja wrzucam nawet do 3 ziaren, no i chyba w końcu się odważę i z raz doprawię
chili. :-)
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
Kłamie ten, co zna słowa, a nut nie pamięta. Leśmian
begin 666 dot_clear.gif
K1TE&.#EA`0`!`( ``/___P```"'Y! $`````+ `````!``$```("1 $`.P``
`
end
|