Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@a...for.it>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gorzka czekolada
Date: Fri, 25 Jul 2003 17:48:36 -0400
Organization: paranoid international
Lines: 25
Sender: p...@p...onet.pl@p69-235.acedsl.com
Message-ID: <8...@4...com>
References: <k...@4...com>
Reply-To: k...@a...for.it
NNTP-Posting-Host: p69-235.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1059169713 23002 66.114.69.235 (25 Jul 2003 21:48:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Jul 2003 21:48:33 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166466
Ukryj nagłówki
On Fri, 25 Jul 2003 21:35:55 +0200, nieznany
<a...@w...pl> wrote:
>Cześć.
>Poradźcie mi jak można zjeść/podać gorzką czekoladę.
zrob klasyczny mus z gorzkiej czekolady! robi sie to tak:
150 g gorzkiej czekolady stopic w bain marie, odstawic i dodac do
czekolady 75 g (6 lyzek) swiezego masla. rozmieszac na gladka mase,
potem dodawac po jednym 2 zoltka (uwaga, masa nie moze byc za goraca,
bo sie wsyztsko zwarzy!) i mieszac, az masa doskladnie sie polaczy. 3
bialka ubic na bardzo sztywno ze szczypta soli. kiedy zesztywnieja,
dodaac 25 g cukru (najlepiej pudru) i lyzke cukru waniliowego z
prawdziwej wanilii. bardzo ostroznie i starannie wmieszac mase
bialkowa w czekoladowaaz do calkowitego polaczenia. odstawic do
lodowki na co najmniej 12 godzin. troche z tym pracy, ale wychodzi
re-we-la-cyjne.
pozdrowienia,
kamila
--
"I'm also not very analytical. You know I don't spend a lot of time thinking
about myself, about why I do things." - George W. Bush, aboard Air Force One, June 4,
2003
|