Data: 2001-02-17 07:20:45
Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3a847516.9044118@news.tpi.pl...
[...]
> ryzyko jest niewielkie. Mysle ze tych migdalow to z pol kilo na raz
> trzebaby zjesc zeby sie zatruc naprawde powaznie - zreszta przy takich
[...]
Dorosły rzeczywiście musiałby chyba z pół kilo zjeść, żeby się zatruć.
Dla dzieci niebezpieczne może być 5 sztuk AFAIR.
Kwas pruski występuje dość powszechnie w pestkach owoców, można
samemu sprawdzić, że nasiona jabłek, albo pestki brzoskwiń są lekko
gorzkie, to właśnie przez cyjanowodór. Chroni nasiona przed szkodnikami.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
|