Data: 2003-07-09 12:57:06
Temat: Re: gotowanie miesa na grila?
Od: y...@a...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Może podacie jakies ciekawe przepisy na marynaty? Ja zwykle wyciskam czosnek
> do oleju , dodaję soli pieprzu i świeżych ziól? Można jeszcze coś dodać?
Oto poszukiwania z googla:
Marynata:
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- duża garść świeżych ziół (w tym przypadku: szałwia, tymianek, kolendra),
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Marynata:
1) W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, rozdrobniony
czosnek, sól, pieprz i cienko pokrojoną na plasterki cytrynę. Wkładamy mięso
(jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i
obtaczamy je w powstałym sosie. Dorzucamy drobno pokrojone zioła i jeszcze raz
przewracamy wszystkie składniki, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa.
Marynata do mies czerwonych:
2 szkl. maslanki
duza, drobno posiekana cebula
cwierc lyzeczki mielonych gozdzikow
pokruszony listek laurowy
po pol lyzeczki: startej galki muszkatolowej,suszonego tymianku i
mielonego pieprzu
Wszystkie skladniki wymieszac, zalac mieso, zostawic na 2-3 dni w chlodnym
miejscu.
Marynata do pieczeni na dziko:
2 szkl. jasnego piwa
2 drobno posiekane cebule
sok i skorka otarta z cytryny
3 drobno pokruszone listki laurowe
szczypta mielonych gozdzikow
po pol lyzeczki:mielonego ziela angielskiego i pieprzu
Dokladnie wymieszac skladniki marynaty, zagotowac, przestudzic, zalac
mieso, zostawic na 2-3 dni czesto przekrecac aby rowno sie zamarynowalo.
Marynata do wszystkich rodzajow mies:
1,5 szkl. czerwonego, wytrawnego wina
3-4 lyzki oleju
drobno pokrojona cebula
pol lyzeczki suszonego tymianku
pokruszony listek laurowy
8-10 ziarenek kolendry
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 zabki czosnku
3-4 ziarenka pieprzu
pol lyzeczki soli
Roztarty z sola czosnek wymieszac z pozostalymi skladnikami. Umyte i
osuszone mieso wlozyc do kamiennego garnka, zalac marynata, przykryc,
obciazyc, zostawic na 2-4 dni w chlodnym miejscu, od czsu do czsu
przekrecac, aby sie rowno zamarynowalo.
Marynata winna:
szkl. bialego wytrawnego wina
pol szkl. octu winnego
2-3 zabki czosnku
szczypta mielonych gozdzikow
po pol szkl.:drobniutko posiekanego selera naciowego i zielonej
pietruszki
posiekana cebula
starta na tarce marchewka
pol lyzeczki soli
cwierc lyzeczki mielonego pieprzu
Roztarty z sola czosnek wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami
marynaty ( nie gotowac). Mieso umyc i osuszyc, wlozyc do kamiennego garnka,
zalac marynata, zostawic na 1-2 dni w chlodnym miejscu, czesto przekrecac,
aby sie rowno marynowalo. mozna uzywac do wszystkich rodz. miesa i drobiu.
Marynata ziolowa:
2 szkl. bialego wytrawnego wina
kieliszek koniaku
2 lyzki oleju
cwierc lyzeczki mielonych jagod jalowca
po cwierc lyzeczki suszonych ziol:rozmarynu, majeranku i tymianku
1-2 zabki czosnku
maly drobno pokrojony por
cwierc selera i marchewka- starte na tarce jarzynowej
pol lyzeczki mielonego pieprzu
Skladniki wymieszac (nie gotowac), zalac mieso na 2-3 dni w chlodnym
miejscu.
Zaprawa warzywno- olejowa:
po: duzej marchewce,pietruszce, cebuli
kawalek selera
pol lyzeczki cukru
pokruszony listek laurowy
szczypta mielonych gozdzikow
lyzka soku z cytryny
3-4 lyzki oleju
po cwierc lyzeczki: lyzeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu
Warzywa zetrzec na tarce jarzynowej o duzych oczkach, polaczyc z drobno
pokrojona cebula, wymieszac z olejem i korzeniami oraz cukrem. Umyte i
osuszone mieso dokladnie oblozyc przygotowana zaprawa, przykryc, zostawic na
1-3 dni w chlodnym miejscu.
Pierwsza marytata - nie wiem czyja, a pozostale sa od Joli.
Smacznego, Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|