Data: 2006-10-12 11:53:46
Temat: Re: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dominik Jan Domin napisał:
> [...]
> Zalewasz na noc zimna wodą = jakieś 3 x tyle, co fasoli.
To zawsze pomaga;) Nigdy fasoli nie "roz(prze?)miększy się" zadając
jej taką kąpiel;p
> Odlewasz wodę , zalewasz nową, BEZ SOLI i gotujesz do miękkości. Solisz gdy
> jest miękka.
Hmmm... Dlaczego bez soli? Pierwsze słyszę;] Tak na moje perskie oko,
to ta sól zabezpiecza przed pękaniem;]
> Niektórzy radzą gotować w wodzie, którą zalałaś, ale taka fasola jest
> trudniej strawna.
Też dla mnie dziwne, bo o tym by gotować w wodzie z jej moczenia,
dowiedziałam się z "prasy kucharskiej" ;p
> Stare przepisy mówią o dodaniu sody - gotuje się faktycznie szybciej, ale
> niszczy witaminy, więc tego nie rób.
No i smak jest nieco inny;/
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|