Data: 2006-10-12 10:39:54
Temat: Re: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kamila Rudnik (JNET)" <K...@j...net> napisał w wiadomości
news:AB409EF0A2905646A2B9707867F08DC3E7CFE4@jplwant0
03.jasien.net...
Kupiłam białą fasolę, tegoroczną, tę drobną (nie 'jasia') - jak się ją
gotuje?
Wrzuca się na wrzątek czy na zimną wodę? Ile mniej więcej trwa
gotowanie?
====
Jak biała, to pewnie sucha?
Zalewasz na noc zimna wodą = jakieś 3 x tyle, co fasoli.
Odlewasz wodę , zalewasz nową, BEZ SOLI i gotujesz do miękkości. Solisz gdy
jest miękka.
Niektórzy radzą gotować w wodzie, którą zalałaś, ale taka fasola jest
trudniej strawna.
Stare przepisy mówią o dodaniu sody - gotuje się faktycznie szybciej, ale
niszczy witaminy, więc tego nie rób.
DJD
PS. Jasia gotujesz tak samo. Kolorową polską również.
|