Data: 2007-04-27 03:16:20
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:46313737.4838517@news.tpi.pl...
> On Thu, 26 Apr 2007 20:33:10 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
> wrote:
>
>>W oleju - zwłaszcza głębokim smażymy - piec można na małej ilości oleju
>>lub
>>nawet bez niego np na patelni grilowej, grilu lub w piekarniku, albo na
>>rożnie, l;ub pod opiekaczem.
>
> Panslavisto - nie da sie poec grzejac od dolu i nie zapewniajac
> rozprowadzenia ciepla na wszystkie strony. Czyli albo mamy piec lub
> piekarnik albo mamy palenicko opd dolu i teraz do wyboru - duzy i
> gruby gar miedziany lub zeliwny a pieczen scianek tego gara nie dotyka
> albo tez mamy rozen i go krecimy (wersja oszczednosciowa dla
> pieczystego plaskiego - ruszt i czesto przewracamy.
>
> Obrobka we wrzacym tluszczu (czy plytkim czy glebokim) grzanym od
> spodu to definitywnie smazenie.
Dokładnie to napisałem.
|