Data: 2006-06-03 20:10:45
Temat: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?
Od: PasQdka <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL napisał(a):
> "PasQdka" <p...@g...pl> wrote in message
> news:e5skgt$ac1$1@news.task.gda.pl...> eM eL napisał(a):
>
>
> To proste - w waskim, wysokim naczyniu woda na dnie jest pod wyzszym
> cisnieniem niz taka sam ilosc wody w szerokim naczyniu, gdyz wysokosc slupa
> wody jest wieksza. A czym wyzsze cisnienie tym wyzszy punkt gotowania sie
> wody.
>
Hmmmm... Studiuje oceanografie i z tego co mnie ucza to w morzu zmiana
cisniena spowodowana naporem slupa wody widoczna jest dopiero okolo
dwudziestego metra glebokosci ;D
Nabralam ochoty na przeprowadzenie doswiadczenia z plytkim i glebokim
garnkiem :)
Pozdrawiam
PasQdka
|