Data: 2009-05-02 13:22:06
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: jacki <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciej Bojko pisze:
>> zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
>> są jakieś termometry go gara?
>>
>> (na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
>> elektrycznych.... ?)
>
> Momencik. Jeżeli się gotuje, to termometr pokazałby temperaturę 100
> stopni. Jeżeli temperatura jest mniejsza, to nie ma mowy o gotowaniu
> (chyba że manipulujesz ciśnieniem). To po co właściwie termometr?
>
W 100 stopniach celsjusza wrze woda. Wrze, czyli paruje w całej
objętości. Oczywiście przy ciśnieniu jednej atmosfery... Chcesz mi
powiedzieć, że jak gotujesz zupę to ona cały czas Ci wrze? Bo ja
rozumiem, że np. "zagotować wodę" to znaczy tyle co doprowadzić jak do
wrzenia, ale proces zwany "gotowaniem" jest trochę bardziej
skomplikowanym. Ale co ja ta wiem, ja to nawet truskawki cukrem posypuję...
|