Data: 2009-05-02 14:19:29
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: Maciej Bojko <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 02 May 2009 15:22:06 +0200, jacki <c...@i...pl>
wrote:
>>> zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
>>> są jakieś termometry go gara?
>>>
>>> (na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
>>> elektrycznych.... ?)
>>
>> Momencik. Jeżeli się gotuje, to termometr pokazałby temperaturę 100
>> stopni. Jeżeli temperatura jest mniejsza, to nie ma mowy o gotowaniu
>> (chyba że manipulujesz ciśnieniem). To po co właściwie termometr?
>>
>
>W 100 stopniach celsjusza wrze woda. Wrze, czyli paruje w całej
>objętości. Oczywiście przy ciśnieniu jednej atmosfery... Chcesz mi
>powiedzieć, że jak gotujesz zupę to ona cały czas Ci wrze?
Przepraszam, a czym innym jest gotowanie, jak nie utrzymywaniem w
temperaturze wrzenia?
--
Maciej Bójko
m...@g...com
|