Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia herbata Re: herbata

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: herbata

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "michalek" <m...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: herbata
Date: Wed, 22 Dec 2010 19:14:42 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 29
Message-ID: <ietfhj$835$1@mx1.internetia.pl>
References: <4d121324$0$2493$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 77-254-251-11.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1293042035 8293 77.254.251.11 (22 Dec 2010 18:20:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Dec 2010 18:20:35 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332682
Ukryj nagłówki


"CC" <c...@e...net.pl> wrote in message
news:4d121324$0$2493$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam ;)
> Mam takie pytanie odnośnie herbaty. Po zaparzeniu i ostudzeniu jedne
> napary są nadal klarowne a inne są mętne. Dodanie gorącej wody
> powoduje wyklarowanie. Pytam czy jest to zależne od gatunku herbaty
> (chińska, indyjska, cejlońska, itp) czy od dystrybutora (producenta).
> Niezbyt apetycznie to wygląda jeśli dodamy kostki lodu (mrożona).
> Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
> barwnik
> aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
> P.S Nie jest moim zamiarem rozpętać burzę na grupie z wyzwiskami itp.
> Pytam naprawdę z ciekawości. Na stronach o herbacie nie znalazłem
> odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam CC

Z mojej obserwacji (podkreślam, obserwacji - nie jestem specem
od herbaty a jedynie jej smakoszem) jest to związane wyłącznie
z intensywnością naparu. Napar mocny (dla niektórych jest to
bardzo mocny) zawsze wystudzony mętnieje. Nie wiem co wtedy
się wytrąca, ale ponowne podgrzanie powoduje powrót
klarowności tym bardziej dolanie gorącej wody - bo nieco
podgrzewa a na dodatek zmniejsza stężenie.
Herbaty mrożone i na zimno zwykle są ze słabych naparów.
"Ice tea" to baaardzo cieniutki naparek :)
M

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.12 Aicha
22.12 Aicha
22.12 vcore
23.12 CC
23.12 kika
24.12 CC
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6