Data: 2010-12-22 18:14:42
Temat: Re: herbata
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"CC" <c...@e...net.pl> wrote in message
news:4d121324$0$2493$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam ;)
> Mam takie pytanie odnośnie herbaty. Po zaparzeniu i ostudzeniu jedne
> napary są nadal klarowne a inne są mętne. Dodanie gorącej wody
> powoduje wyklarowanie. Pytam czy jest to zależne od gatunku herbaty
> (chińska, indyjska, cejlońska, itp) czy od dystrybutora (producenta).
> Niezbyt apetycznie to wygląda jeśli dodamy kostki lodu (mrożona).
> Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
> barwnik
> aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
> P.S Nie jest moim zamiarem rozpętać burzę na grupie z wyzwiskami itp.
> Pytam naprawdę z ciekawości. Na stronach o herbacie nie znalazłem
> odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam CC
Z mojej obserwacji (podkreślam, obserwacji - nie jestem specem
od herbaty a jedynie jej smakoszem) jest to związane wyłącznie
z intensywnością naparu. Napar mocny (dla niektórych jest to
bardzo mocny) zawsze wystudzony mętnieje. Nie wiem co wtedy
się wytrąca, ale ponowne podgrzanie powoduje powrót
klarowności tym bardziej dolanie gorącej wody - bo nieco
podgrzewa a na dodatek zmniejsza stężenie.
Herbaty mrożone i na zimno zwykle są ze słabych naparów.
"Ice tea" to baaardzo cieniutki naparek :)
M
|