Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!isdnet!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukb
f.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: hiszpania
Date: Thu, 13 Jun 2002 14:35:45 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 25
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <aea29g$hlg$1@news.onet.pl> <aea30j$j93$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1023971661 5525396 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112170
Ukryj nagłówki
> > jako ze dominuja tematy wakacyjne i jade pierwszy raz do hiszpani
> chcialabym
> > sie dowiedziec co tam polecacie kulinarnego ???
>
> A gdzie jedziesz? My byliśmy miesiąc temu w Barcelonie i niestety
> muszę stwierdzić że jeżeli chodzi o restauracje to w Polsce
> są nieporównywalnie lepsze, jeśli chodzi o jakość oczywiście.
> Na pewno warto skorzystać z Cav (czy można tak odmienić?),
> które u nas są dużo droższe i regionalnych owoców/warzyw.
Byłem parę lat temu w Benicassim na południe od Barcelony (no tak w
połowie między Barceloną i Valencią) i restauracje a nawet knajpy były
świetne. W Polsce nie widziałem choćby jednej takiej. A co polecam?
Owoce morza a szczególnie tzw tapas czyli talerze z przystawkami
różnistymi. W Benikassim kosztowały one ok. 2EUR za talerz. Do tego
chleb i czerwone wino i ... żryć nie umierać. Niestety po tygodniu
pojechałem do Algarrobo (Andaluzja) a tam najlepsza knajpa należała do
Anglika. No comment.
Nawiasem mówiąc, w tym roku wybieram się z rodziną samochodem do
Algarrobo i z powrotem. Ekspedycja niezła (ok. 6000 km w 3 tygodnie),
ale łobocym.
Waldek
|