Data: 2012-03-09 22:31:41
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 09 Mar 2012 23:27:47 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Fri, 09 Mar 2012 17:33:04 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 21:12:04 +0100, Animka napisał(a):
>>>>
>>>>> Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć, bo tego nie jadam, ale to świństwo bym
>>>>> wyczuła.
>>>>
>>>> Chyba nie, Animko - toto nie ma smaku.
>>>
>>> Przecież ma i to dość wyraźny.
>>
>> "Według artykułu zamieszczonego w ,,American Journal of Clinical Nutrition"
>> naukowcy skupiają się właśnie nad możliwościami wykorzystania soli sodowej
>> kwasu glutaminowego (MSG) do wzmagania apetytu u starszych osób. Związek
>> ten, powszechnie znany jako glutaminian sodu, jest solą kwasu
>> glutaminowego, czyli aminokwasu endogennego. W przemyśle spożywczym MSG
>> jest używany jako wzmacniacz smaku i zapachu. Sam jest bezsmakowy, jednak
>> wpływa na ludzki organizm w taki sposób, że w trakcie jego spożywania
>> zaczynamy intensywniej odczuwać smak przyprawionych nim potraw."
>> http://www.fitforlife.pl/index.php?id=40&id_pod=77&i
d_artykul=1729
>
> Wiesz, ja po prostu mam to na półce i spróbowałem, więc wiem, że ma smak bez
> pomocy googla. :)
I ten smak istotnie się wyczuwa w potrawie? - nie sądzę. taki na sucho
pewnie jakiś smak i ma, ale w potrawie raczej nie.
--
XL
|