Data: 2009-05-04 23:38:18
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gtnj8g$mp3$1@achot.icm.edu.pl...
> pytanie chyba blisko fizyki
> czy te gary do indykcyjnej płyty, to są albo 'się nadaje' - albo 'nie
> nadaje'?
> innymi słowy czy są gary mniej- lub bardziej- ferromagnetyczne?
>
> w efekcie czy mają różną 'skuteczność gotowania' (zużycie energii /czas/
> etc..) na indukcji?
Pewnie. Gary nagrzewają prądy wirowe, ilość wydzielonego ciepła zależy od
oporności stopu w którym one płyną. Np. w czystym aluminium prądy są
wielkie, ale ciapłą mało ze względu na małą oporność elektryczną aluminium.
|