Data: 2009-05-05 18:57:47
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)
Od: "yapann" <y...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gtnudh$5cq$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Pewnie. Gary nagrzewają prądy wirowe, ilość wydzielonego ciepła zależy od
> oporności stopu w którym one płyną. Np. w czystym aluminium prądy są
> wielkie, ale ciapłą mało ze względu na małą oporność elektryczną
> aluminium.
a da się to określić jakoś 'organolptycznie' (nie koniecznie własnym zębem -
ale np. chociażby przez czytanie deklarowanego składu na ulotce) bądź za
pomocą jakiegoś eksperymentu (nie wymagającego kuchenki indukcyjnej),
- czy grubość dna jest tu zaletą (czy tylko ma wpływ na utrzymywanie
zdobytego ciepła, ale na samą 'współpracę' przy nagrzewaniu - nie)?
- czy ciężki będzie miał szanse być bardziej oporny
Czy tez pozostaje sugerować się ceną i marką.?
(Kupiłam tanie patelnie żliwne i tak samo planuję ustrzelić z garami do
indukcji. A btw - a jak z żeliwem na indukcji?)
|