Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: imieniny męża
Date: 14 Jan 2002 18:27:36 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 53
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <a1uihd$210$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1011029256 10687 192.168.240.245 (14 Jan 2002 17:27:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jan 2002 17:27:36 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.164.33, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91874
Ukryj nagłówki
>
> Użytkownik Ewelina Mendak <e...@m...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@m...pl...
> > Witam wszystkich,
> > Czytam Was już od dwóch lat, jestescie poprostu rewalacyjni. Poraz
> > pierwszy proszę Was o pomoc.
> > W sobotę muszę zrobic imieniny mężowi (z racji tradycji w rodzinie).
> > Będzie około 16 osób i nie mam pojęcia co im podać. Napewno będzie schab
> > zapiekany z sliwkami i sałtki grecka i pekińska macie może jeszcze
> > jakies pomysły.
> > Proszę was o pomoc.
> >
> > Pozdrawiam
> > Zrozpaczona Ewelina
>
>
Cześć, podam Ci dwa przepisy na sałatki - sprawdzone i zawsze podawane z
sukcesem:
1. Sałatka z kurczaka wędzonego - podaję proporcje na Twoich 16 gości:
- 1 kurczak wędzony
- 2 puszki kukurydzy
- 50 dag suszonych śliwek kalifornijskich (najlepsze: SUNSET SWEET);
- 15 dag orzechów włoskich
- pieprz (sól niekoniecznie, bo kurczak jest sam z siebie słony).
- słoik majonezu.
Kurczaka obrać z kości i pokroić w kostkę, dosypać osączoną kukurydzę i
pokrojone w kostkę śliwki, pokruszyć i dodac orzechy. Popieprzyć, wymieszać z
majonezem - pycha.
2. Sałatka z pieczarek.
1 kg pieczarek
2 puszki zielonego groszku
6 jajek na twardo
20 dag zółtego sera
sól, pieprz, majonez.
Pieczaki obrać o obgotować (wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez ok. 5-10
minut). Osądczyć, wystudzić i pokroić w kostkę. Jajka pokroić w kostke, dodać
zielony groszek, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, popieprzyć,
wymieszać z majonezem. Też pycha.
Jeśli chcesz, to z moich żelaznych przepisów jeszcze - karkóweczka marynowana i
pieczona - podawana na zimno, schabik nadziewany śliweczkami (dajesz na ciepło,
więc może być rolada z indyka z morelami), jajka faszerowane, tatar, ryba po
grecku, śledzie w miodzie. Wybierz sobie coś, to Ci podeślę przepis.
Pozdrowienia
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|