Data: 2002-01-15 13:32:59
Temat: Re: imieniny męża
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Poproszę o przepis na jajka faszerowane i sledzia po grecku.
> Serdeczne dzięki.
> Ewelina
>
Jajka faszerowane:
6 jajek na twardo, 1 surowe jajko, musztarda, pieprz, sól, posiekana nać
pietruszki, masło, byłka tarta.
Jajka na twardo przeciąć wzdłuż skorupek i delikatnie wyjąć łyżka, uważać, abyć
nie popsuć skorupki. Przecisnąć przez praskę do jajek i wymieszać z: solą,
pieprzem, Maggi, musztardą, jednym surowym jajkiem i siekaną pietruszką.
Wkładać łyżką do skorupek, maczać w bułce tartej i usmażyć na masełki. Podawać
na zimno. Bardzo smaczne.
Ryba (nie śledź) po grecku:
0,5 kg filetów z dorsza (morszczuka czy co tam wolisz)
4 marchewki duże
2 pietruszki duże
1 seler duży
1 por też duży
1 cebula
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, vegeta, oliwa z oliwek, koncentrat
pomidorowy.
Rybę pokroić na kawałki (ok. 4x4 cm), posolić, popieprzyć, obtaczać w mące i
usmażyć na plancie lub masełku. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych
oczkach (por i cebulę pokroić), usmażyć na oliwie z oliwek, dolać wody na oko
(około pół szklanki), koncentrat pomidorowy, wrzucić liść laurowy i ziele
angielskie, popieprzyć, posolić, povegetować, w ogóle doprawić.
Kiedy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia, wymieszać z usmażoną rybą
(poprzekładać rybę warzywami) i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|