Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: imieniny męża
Date: 15 Jan 2002 14:32:59 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 39
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <3...@m...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1011101579 31123 192.168.240.245 (15 Jan 2002 13:32:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jan 2002 13:32:59 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.164.224, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92021
Ukryj nagłówki
> Poproszę o przepis na jajka faszerowane i sledzia po grecku.
> Serdeczne dzięki.
> Ewelina
>
Jajka faszerowane:
6 jajek na twardo, 1 surowe jajko, musztarda, pieprz, sól, posiekana nać
pietruszki, masło, byłka tarta.
Jajka na twardo przeciąć wzdłuż skorupek i delikatnie wyjąć łyżka, uważać, abyć
nie popsuć skorupki. Przecisnąć przez praskę do jajek i wymieszać z: solą,
pieprzem, Maggi, musztardą, jednym surowym jajkiem i siekaną pietruszką.
Wkładać łyżką do skorupek, maczać w bułce tartej i usmażyć na masełki. Podawać
na zimno. Bardzo smaczne.
Ryba (nie śledź) po grecku:
0,5 kg filetów z dorsza (morszczuka czy co tam wolisz)
4 marchewki duże
2 pietruszki duże
1 seler duży
1 por też duży
1 cebula
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, vegeta, oliwa z oliwek, koncentrat
pomidorowy.
Rybę pokroić na kawałki (ok. 4x4 cm), posolić, popieprzyć, obtaczać w mące i
usmażyć na plancie lub masełku. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych
oczkach (por i cebulę pokroić), usmażyć na oliwie z oliwek, dolać wody na oko
(około pół szklanki), koncentrat pomidorowy, wrzucić liść laurowy i ziele
angielskie, popieprzyć, posolić, povegetować, w ogóle doprawić.
Kiedy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia, wymieszać z usmażoną rybą
(poprzekładać rybę warzywami) i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|