Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-onli
ne.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jablka "gwozdziowane"
Date: Mon, 07 Oct 2002 19:56:04 +0200
Organization: w domu
Lines: 34
Message-ID: <anshnp$ec5$03$1@news.t-online.com>
References: <3...@w...net>
<2...@n...onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1034013242 03 14725 t4X2bVmbSRaiAK 021007 17:54:02
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128603
Ukryj nagłówki
Gosia Jurczyszyn wrote:
>
>> Z drugiej strony pamietam, ze czytalam, ze jak sie uzywa zeliwnych
>> patelni i garnkow, to jest to zdrowsze niz zwyklych, wlasnie dlatego,
>> ze
>> jedzenie przechodzi zelazem. Kurcze, jakbym ciciala wiedziec, czy to
>> prawda.
> ----------
> Cos z prawdy w tym moze byc, bo petaja sie ze mnie takie kawalki wiedzy
> z liceum jeszcze. Nie o zelazie wprawdzie, a o aluminium, ale tez o
> przechodzeniu. Ze aluminiowych garnkow nie mozna szorowac czymstam, nie
> pomne czym, bo sie zdziera powstaly na powierzchni gara tlenek, a ten
> tlenek jest konieczny, bo zapobiega przenikaniu aluminium do jedzenia,
> a tym samym zapobiega w jakis sposob zachorowaniu m.in. na chorobe
> Alzhaimera (ponoc nadmiar aluminium w czlowieku to jedna z
> przyczyn...). Moge pogrzebac, w starym mieszkaniu mam chyba jakies
> dzielo na ten temat, czy to nie byl przypadkiem prof. Aleksandrowicz z
> Krakowa?
aluminium pasywuje natychmiastowo, więc szorowanie nic nie szkodzi. Nie
powinno się jednak gotować kwasów, bo wtedy warstwa tlenku glinu może uledz
uszkodzeniu. Jak zo z zasadami, nie pamiętam.
> PS Ale napychanie jablek gwozdziami jakos mi sie nie widzi... Chyba
> lepiej juz do wszystkiego pokrzywe pchac:) Do zupki np, zamiast
> pieprzu. Taka pomidorowa z makaronem, kukurydza slodka i pokrzywa to
> pychotka. I zelazo ma, i potas...
a czarne oliwki są dofarbowywane tlenkiem żelazowym.
Waldek
|