Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: <s...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jabłka w ciescie
Date: Fri, 7 Dec 2001 15:02:10 -0000
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <9uqhv6$sa0$1@news.tpi.pl>
References: <9uoh7r$tem$1@sodden.amu.edu.pl>
<a...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 195.116.35.170
X-Trace: news.tpi.pl 1007733542 28992 195.116.35.170 (7 Dec 2001 13:59:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Dec 2001 13:59:02 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86398
Ukryj nagłówki
nie wiem jak joanna robi jablka w ciescie ale ja robie tak (zazwyczaj uzywam
szarej renety):
sposob1
ciasto takie jak na nalesniki, tyle, ze konsystencja musi byc inna. ciasto
powinno byc tak geste jak wiejska smietana. jablka trzeba obrac ze skorki,
wydrazyc nasiona i pokroicw talarki o grubosci 1 cm
poszczegolne talarki maczac w ciescie (musza byc cale umazane ciastem).
wykladac na patelnie z goracym tluszczem i smazyc na wolnym ogniu z kazdej
strony do uzyskania zlotego koloru. podawac na cieplo z cukrem lub cukrem
pudrem jak ktos nie lubi zeby mu zgrzytalo w zebach :))
sposob 2
wybieram sredniej wielkosci jablka i bardzo dokladnie szoruje je w cieplej
wodzie i osuszam sciereczka, czasem wydlubuje srodki, a czasem nie. za to
zawsze posypuje je cynamonem.
zarabiam ciasto drozdzowe (takie samo jak na makowiec czy babke, tylko bez
skorki pomaranczwej i rodzynek) jak wyrosnie po zarobieniu urywam kawalek
ciasta i oblepiam nim jablko tworzac jednorodna kule, ale tak aby ciasto nie
mialo wiekszej grubosci niz 0,5 cm. i tak pokolei z kazdym jablkiem. potem
ustawiam, je na blasze posmarowanej tluszcze w duzych odleglosciach,
zostawiam do wyrosniecia w cieplym miejscu.
pieke w srednio cieplym piekarniku (okoli 150 stopni).
podaje na cieplo lub zimno z miodem lub cukrem pudrem.
smacznego
|