Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaja w innej wersji...
Date: Fri, 2 Dec 2005 03:32:56 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 72
Message-ID: <20051202033256.584ed515@notebook>
References: <dmndk1$meh$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dka96.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133490820 25267 83.24.4.96 (2 Dec 2005 02:33:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Dec 2005 02:33:40 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed-Claws 1.9.100 (GTK+ 2.6.10; i386-redhat-linux-gnu)
X-Face: NRDu]._'AgcjqFgK`HM[2E|t&y|`vTlw$|Kfj4c0*hleIZ3=kd$<$I]xP3`VNomq"Y1m6E;
:Q2Hmg@`xdS/CNS*.C3.9\pk}E|o=|q2.)%N*fe/x'AAIa|"!Ou
X-Homepage: http://kosmosik.net/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254453
Ukryj nagłówki
marta, dnia czw 1 gru 2005:
> 6 omlet
Tak orientalnie, klasycznie:
(w proporcji na 2 osoby, śniadaniowo)
* jaja - 4 sztuki
* krewetki (bądź szynka) - ~50g
* imbir (świeży, poszatkowany drobno) - niedużo :)
* kiełki sojowe - ~50g
* cebula dymka
* wino ryżowe (lub sherry)
* lekki sos sojowy
* olej do smażenia (preferowany arachidowy)
1. jaja rozkłucasz mocno w naczyniu (z łyżeczką sosu sojowego)
2. jeżeli szynka to kroisz na drobne paseczki, jeżeli krewetki
(koktajlowe) to nic nie robisz, jeżeli mrożone to przelewasz
wrzątkiem aż będą rozmrożone
3. cebula: największą część odciąć i pociąć w drobbe "księżyce/piórka" ,
twardą część szczypiora poszatkować na drobne talarki, resztę
szczypiora pociąć na kawałki wielkości zbliżonej do cząstek cebuli
(w sensie tych "piórek"), ładnie wygląda cięte na ukos. :)
4. Na dużą płaską patelnię (mocno rozgrzany olej) wrzucić wszystkie
składniki oprócz jaj, obsmażać energicznie mieszając przez ok.
minutę.
5. Dodać jaja, smażyć jak omlet, tyle że na bardzo dużym ogniu/szybko
6. Podawać gorące, poćwiartowane, obsypane talarkami z dymki i ew.
(dekoracyjnie) przyprószone białym pieprzem.
> 7 w koszulkach ?
Klasyk, jaja marmurkowe:
(w proporcji na 2 osoby, śniadaniowo)
* 4 jaja
* czarna herbata (kilka listków)
* wino ryżowe
* ciemny sos sojowy
* ostry sos chilli
* goździki (kilka)
* ziele angielskie
* cynamon
* sól
1. Jaja ugotować na twardo (10 min.), odcedzić, delikatnie pokruszyć
skorupki (ale NIE ZDEJMOWAĆ skorupek).
2. W rondelku zagotować wodę (tyle aby przykryła jaja), dodać
utłuczone: goździki (2, 3), cynamon, ziele angielskie, sól, herbatę,
łyżkę wina ryżowego, 3 łyżki sosu sojowego.
3. W wywarze gotować jaja przez ~20 min.
4. W trakcie gotowania przygotować sos: łyżkę sosu chilli rozmieszać z
~100g sosu sojowego.
Podawać obrane (powinny nabrać marmurowej faktury), przekrojone na pół
albo bardziej, z sosem (w naczynku) przekrojone na pół, na zimno lub na
ciepło.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|