Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "marta" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaja w innej wersji...
Date: Fri, 2 Dec 2005 23:23:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <dmqhis$fig$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dmndk1$meh$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: afo110.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133562268 15952 83.16.144.110 (2 Dec 2005 22:24:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Dec 2005 22:24:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254570
Ukryj nagłówki
Hej.
W najśmielszych snach nie liczyłam na taki zalew odpowiedzi :))
Dziękuję wszystkim, którym chciało się coś "skrobnąć", ale...
Mnie nie chodziło o kolejne przepisy, a przynajmniej niezupełnie. Tzn.
jajecznica, bez względu co się do niej wrzuci jako dodatek, jest wciąż
jajecznicą i robi się ją tak samo - wrzuca jajka na patelnię i bełta, ale
wymaga nabycia wprawy. Podobnie sałatki z jajami, jaja faszerowane lub użyte
do faszerowania - najpierw jaja muszą zostać ugotowane na twardo i to jest
kolejna umiejętność do opanowania; tak samo omlety - różnią się tylko
nadzieniem, a nie sposobem przygotowania itd.
Do zestawu umiejętności mogę dodać z pewnością:
- jaja w kokilkach od Ewci
- jaja w szklance od Magdy Basset tzn. po wiedeńsku? (a może to to samo co w
kokilkach?)
- bezy, które już umiem, ale zapomniałam o nich wspomnieć
- kogel-mogel od eM eL i Krysi Thompson (jw :) )
- zapieczone na powierzchni czegoś (zapiekanki, grzanki itp.) od rożnych
osób ;)
- jaja jako dodatek do napoju (drink z żółtkiem od Marka W. i mus oraz
mleczko od Magdy B.)
Pozdrawiam,
Marta
Ps. Jeszcze raz dziękuję za poszczególne przepisy.
Szczególne podziękowania dla maf za stronę Kuchni Polskiej - to istna
kopalnia :)
|