Data: 2008-11-10 20:22:37
Temat: Re: jak długo należy gotować
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett pisze:
> TomekD wrote:
>
>
>> Tej brukselki to masz w garnku na 6 minut to masz pojedynczą warstwę
>> czy więcej, zalewasz wrzątkiem do połowy (?), dalej te 6 minut - może
>> jakoś inaczej ?
>
> OK, robie tak: mam plaski, szeroki garnek w ktorym miesci sie porcja
> brukselki na 2 osoby w pojedynczej warstwie.
>
> Przycinam koniec glaba, odrzucajac 2-3 wierzchnie listki, dodaje do wody
> sol i cukier, doprowadzam do wrzenia, wrzucam brukselke, przykrywam,
> gotuje na wysokim ogniu 5 minut od wrzucenia.
[...]
Martha zaleca jeszcze wrzucić na chwile do wody z lodem aby odzyskała kolor.
pozdr. Jerzy
|