« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-11-09 09:11:53
Temat: jak długo należy gotowaćJak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-11-09 09:42:59
Temat: Re: jak długo należy gotowaćTomek pisze:
> Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
> az
najlepiej tak długo aż bedzie ugotowana i twarda zarazem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-11-09 18:43:26
Temat: Re: jak długo należy gotowaćTomek pisze:
> Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
> az
czy nikt nie gotował :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-11-09 19:03:35
Temat: Re: jak długo należy gotowaćIn article <gf7b07$ltg$1@news.onet.pl>, Tomek <a...@p...onet.pl>
wrote:
> Tomek pisze:
> > Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
> > az
>
> czy nikt nie gotował :(
Nikt pewnie nie mierzył czasu. Gotować, aż będzie gotowa. Brukselki są
różne.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-11-10 04:40:40
Temat: Re: jak długo należy gotowaćTomek pisze:
> Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
> az
wiesz, to jakby zapytać, jak grube kromki chleba należy kroić, nie
możesz sam spróbować, przetestować, brukselka to nie trufle, jak będzie
twarda jak dupa tfojego starego, to podgotujesz jeszcze i wtedy zmięknie
,jak fujara tfojej matóli
--
MODERACJĘ USENETU PROWADZI :
NADMOCOSILNY WYKURWISTAN APEDECJI
alt.pl.dupa
WEJDŹ, PRZECZYTAJ, WYPIERDALAJ!
BOELS .E. BUBB
! ÓÓÓ !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-11-10 16:49:46
Temat: Re: jak długo należy gotować
"Tomek" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:gf69gj$9i8$1@news.onet.pl...
> Jak długo gotuje się brukselkę w osolonej wodzie, żeby była nierozgotowana?
Problem nie tylko w czasie...
Brukselkę obierz, ponacinaj od strony głąba na krzyż do połowy.
Wrzuć do garnka, dodaj sól i z łyżeczkę cukru (0.5kg brukselki).
Zalaj wrzątkiem, pełna moc palnika, jak się zagotuje zmniejszyć moc na tyle aby
sobie bulgotało spokojnie.
Po +/- 25 minutach od zagotowania powinno być idealnie, sprawdzić
organoleptycznie,
Gotować koniecznie BEZ POKRYWKI !
Podawać z przyrumienioną tarta bułką z masłem ewentualnie same masło.
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-11-10 16:57:05
Temat: Re: jak długo należy gotowaćTomekD wrote:
> Po +/- 25 minutach od zagotowania powinno być idealnie, sprawdzić
> organoleptycznie,
po 25 minutach to bedzie wygotowany wior bez zadnych wartosci
odzywczych. Brukselke gotuje sie moze 5 - 6 minut po wrzuceniu do wrzatku.
> Gotować koniecznie BEZ POKRYWKI !
Dlaczego? Ja uzywam pokrywki, mala ilosc wody, i gotuje - paruje tylko
kilka minut.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-11-10 17:36:58
Temat: Re: jak długo należy gotować
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:a8-dne-EFdp_-oXUnZ2dnUVZ_sDinZ2d@posted.townsen
dcommunicationinc...
> TomekD wrote:
>
>> Po +/- 25 minutach od zagotowania powinno być idealnie, sprawdzić
>> organoleptycznie,
>
> po 25 minutach to bedzie wygotowany wior bez zadnych wartosci odzywczych.
> Brukselke gotuje sie moze 5 - 6 minut po wrzuceniu do wrzatku.
>
>> Gotować koniecznie BEZ POKRYWKI !
>
> Dlaczego? Ja uzywam pokrywki, mala ilosc wody, i gotuje - paruje tylko kilka
> minut.
>
Dla mnie z założenia brukselka ma być smaczna i ugotowana (jednocześnie będąc
nierozgotowaną).
Na wpół surowa brukselka to utrata sporej ilości wrażeń smakowych !
Powinna rozpływać się w ustach a dodatek tłuszczu i cukru pomagać w wyciagnięciu
smaku warzywa i ukryciu lekkiej goryczki.
Wypraszam sobie wióra i chętnie poświęcam parę wartości odżywczych dla
przyjmności smaku :-)
Moja brukselka podczas gotowania pokryta jest cały czas wodą.
Bez pokrywki - mniej traci naturalny kolor, łatwiej ja ugotować nierozgotowując
jednocześnie (w czym pomaga też nacinanie).
Przy najbliżej okazji spróbuję jak smakuje u mnie po gotowaniu 5-6 minut - być
może jednak coś tracę ?!
Pozostaje jeszcze wersja spiskowa że po drugiej stronie globu brukselka
zachowuje się inaczej niż u nas - tak jak tam i tutaj mamy prezydenta ale
troszkę się różnią :-)
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-11-10 18:32:29
Temat: Re: jak długo należy gotowaćTomekD wrote:
>
> "Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
> news:a8-dne-EFdp_-oXUnZ2dnUVZ_sDinZ2d@posted.townsen
dcommunicationinc...
>
> Dla mnie z założenia brukselka ma być smaczna i ugotowana (jednocześnie
> będąc nierozgotowaną).
Oj to to, dlatego wlasnie 5-6 minut w malej ilosci wody pod pokrywka w
zupelnosci wystarcza i witaminy i inne mineraly nie zostana do konca
wyplukane.
> Moja brukselka podczas gotowania pokryta jest cały czas wodą.
> Bez pokrywki - mniej traci naturalny kolor,
Zielonkawy kolor uzyskuje sie przez dodanie cukru, jak wspominasz, i jak
rowniez przez krotkie gotowanie. Gotowana za dlugo robi sie szarozielona.
>łatwiej ja ugotować
> nierozgotowując jednocześnie (w czym pomaga też nacinanie).
Nigdy nie probowalam nacinac, sprobuje nastepnym razem, moze to pozwoli
na jeszcze krotsze gotowanie.
> Przy najbliżej okazji spróbuję jak smakuje u mnie po gotowaniu 5-6 minut
> - być może jednak coś tracę ?!
Doceniam Twoja postawe, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowala.
> Pozostaje jeszcze wersja spiskowa że po drugiej stronie globu brukselka
> zachowuje się inaczej niż u nas
Owszem, i woda w zlewie kreci sie w odwrotna strone
- tak jak tam i tutaj mamy prezydenta
> ale troszkę się różnią :-)
Owszem, nasz ma mozg.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-11-10 19:16:52
Temat: Re: jak długo należy gotować
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:SP-dnck1kLig44XUnZ2dnUVZ_gednZ2d@posted.townsen
dcommunicationinc...
>
> Nigdy nie probowalam nacinac, sprobuje nastepnym razem, moze to pozwoli na
> jeszcze krotsze gotowanie.
>
>> Przy najbliżej okazji spróbuję jak smakuje u mnie po gotowaniu 5-6 minut -
>> być może jednak coś tracę ?!
>
> Doceniam Twoja postawe, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowala.
>
>> Pozostaje jeszcze wersja spiskowa że po drugiej stronie globu brukselka
>> zachowuje się inaczej niż u nas
>
> Owszem, i woda w zlewie kreci sie w odwrotna strone
>
> - tak jak tam i tutaj mamy prezydenta
>> ale troszkę się różnią :-)
>
> Owszem, nasz ma mozg.
>
Z moich prób wychodziło że brukselka bez nacinania gotuje się mniej równo - od
głąba zawsze będzie bardziej twarda, warto spróbować ponacinać...
Tej brukselki to masz w garnku na 6 minut to masz pojedynczą warstwę czy więcej,
zalewasz wrzątkiem do połowy (?), dalej te 6 minut - może jakoś inaczej ?
Co do tematów pozakuchennych, woda oczywiście kręci się u Was w odwrotną
stronę - wystarczy sobie narysować globus i wir w zlewie w kuchni (żeby nie było
NTG) - no i patrzeć z tej jedynej właściwej strony :-)
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |