Data: 2005-10-05 15:18:48
Temat: Re: jak ubić pianę z białek
Od: dogma <d...@N...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Tak jak piszą poprzednicy, najpierw ubij same białka a potem dodaj
> cukier i jeszcze ubijaj, masa się zrobi gęsta jak krem. Jeśli chodzi o
> dodawanie szczypty soli, to jest IMO przesąd, który u mnie się nigdy nie
> sprawdził. O wiele ważniejsze jest, żeby naczynie, w którym ubijasz,
> miało możliwie jak najcieńsze ścianki (np. jakaś blaszana miska). Aha, i
> nie staraj się ubić białek na sztywno mikserem, bo to się nie uda.
> Białka najlepiej ubijać zwykłą trzepaczką, i to jak najkrócej (tzn. nie
> wolno przerywać ubijania i po chiwli do nie go wracać, bo białka klapną
> i już nie dadzą się ubić).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Ja zawsze dodaję szczypte soli i ubijam w misce plasticzanej do miksera,
dodatkowo robie to mikserem i mi wychodza i to nawet sztywne...
dogma
|