Data: 2002-11-10 17:47:42
Temat: Re: jak upiec kasztany
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Pawelf" <w...@k...net.pl> a écrit dans le message de news:
aqlt4t$6a9$...@n...onet.pl...
>
> A ja bym bardzo chętnie poznał te przepisy :-)
>
Jest ich duza ilosc pod www.marmiton.org (po francusku)
Ogolne tendencje : jezeli zupa, to najczesciej gotujesz kasztany s selerem
lisciastym i bouquet garni (galazka tymianku, pietruszki, liscia laurowego,
razem zwiazane zeby je mozna bylo wyjac na koniec). Potem miksujesz lub nie,
kilka przepisow dodaje prawdziwe skwarki (rzadkosc w kuchni francuskiej !)
Purée : po ugotowaniu (45 min w bulionie) wiekszosc autorow uprzedza, ze
nalezy kasztany rozbic na purée kiedy sa jeszcze gorace, poniewaz po
ostygnieciu "nie chca" sie juz robic. Kiedy sa juz rozdrobnione, klasyka :
dodaje sie 50 g. masla, tylez gestej smietany, troche goracego mleka.
Ewcia
ps. acha, uzywane sa jeszcze jako nadzieni do gesi (Sw. Marcin ?)
--
Niesz !
|