Data: 2001-12-03 17:47:48
Temat: Re: jak wykorzystać świeży imbir?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basia wrote:
>
> Czy jakis dobry duszek powie mi co mozna zrobic ze swiezym
> imbirem(bezmiesnie).
> Kupilam kawalek klacza, w czasie choroby dodalam troszke do herbaty a reszta
> czeka na swoj los...
> Bede wdzieczna za podpowiedzi.
>
> pozdrawiam
> Basia
Wez plaska donice z czystym piaskiem, zakop klacze imbiru i tam trzymaj,
az do uzycia. Gdy potrzebujesz kawalek, wykop, ulam, reszte zakop znow
na pozniej. Mozna tak trzymac miesiacami.
Mozesz zrobic rowniez imbir kandyzowany, ktory posiekany w drobne
kawalki dodaje sie do ciast i ciasteczek.
Imbir jest nieodzownym smakiem w azjatyckiej kuchni. Marynaty z imbirem
sa doskonale.
Mozna rowniez zrobic oliwe imbirowa (jak czosnkowa) do smazenia jak
rowniez ocet winny z imbirem.
Osobom chorym na grype mozna natrzec spod stop startym imbirem, ktory
rozgrzewa i leczy.
Magdalena Bassett
|