Data: 2005-02-21 18:24:33
Temat: Re: jak zabezpieczyć...placki ziemniaki wg o. Grande-Bonifraty (P)
Od: "slodka_cytrynka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ula" <u...@g...pl> wrote in message
news:cv5bjj$b3a$1@inews.gazeta.pl...
> Prosze o radę, jak zabezpieczyć ziemniaki utarte na placki ziemniaczane
przed
> zsinieniem.
Witam
Jest jeden prosty sposób - tarkować ziemniaki wprost do mleka.
PLACKI ZIEMNIACZANE WG O. GRANDE
Placki ziemniaczane można nawet w lipcu upiec z zeszłorocznych ziemniaków.
2 jajka ubić porządnie, do tego wlać pół litra przegotowanego mleka, do tego
wtarkować 2 duże główki cebuli, dobrze wymieszać. Wtarkować w to wszystko 5
ziemniaków - skrobia nigdy nie poczernieje w mleku! Smażyć na oleju lub
łoju. Łój jest biogosławieństwem dla organizmu. Jest dobry przeciw
miażdżycy. Placki ziemniaczane na łoju są najzdrowsze. Łój wołowy, żółty,
ten gruby łój trzeba kupować w sklepach i na łoju ziemniaki robić - bardzo
zdrowe.
Jajko też ma inną strukturę, jeśli jest najpierw rozbite z mlekiem. Wychodzą
placki jasnożółte w odcieniu różowym jak z młodych ziemniaków. Takie placki
są łatwo strawne.
Jeśli zostaną na dzień następny, to wtedy robię zupę pomidorową, zamiast
ryżu dodaje się pokrojone w paseczki placki ziemniaczane. Idealna, smaczna
zupa z doskonałymi flaczkami.
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
|