Data: 2002-06-28 11:26:14
Temat: Re: jak zrobi? sos gorgoznola?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >> Mam takie oto pytanie : jak zrobi? do makaronu sos Gorgonzola. Domy?lam
> >> si?, ?e z tego w?a?nie w?oskiego sera, ale jak??? I czy mo?na ten ser
> >> zast?pi? innym, ple?niowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za
> >> s?ony? tak aby osi?gn?? efekt gorgonzoli???
> >
> >to b?dzie wtedy sos rokpol. Mo?e zreszt? by? rokpol. Bierzesz serek topiony
> >UFO (najlepiej z tych mniej s?onych) rozpuszczasz w mleku na gor?co,
> >dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego ple?niowego) do smaku. Gotujesz
> >mieszaj?c a? si? zrobi masa o porz?danej konzystencji, ew. rozcie?czy?
> >mlekiem. Ja dodaj? troch? calvadosa, jak ?ony nie ma (bo ona nie lubi).
> >Dosoli? (jak trzeba). Gotowe. ?ry?.
>
> ja to bym ostroznei z ta iloscia Gorgonzoli, bo i slone i mocne w
> smaku jak diabel....
> musi byc plesniowy, bo inaczej smak w ogole sie zmienia. a moze
> aromat. ja uzywam tez dolcelatte, ktory jest lagodniejszy. i
> tylko odorbinke
dlatego robię sos "chrzczony" serkiem topionym, no i pisałem: dodać do
smaku. Tak nawiasomówiąc, wczoraj po napisaniu ww poszedłem do kuchni i
dokańczałem sos gorgonzola, bo żona dostała telefonitis epidemica. Była
to wersja czysta, czyli bez serka. Gorgonzola + mleko + rosołek warzywny
+ sól + tabasco. Zagęszczone mąką.
Waldek
|