Data: 2002-06-28 13:39:38
Temat: Re: jak zrobi? sos gorgoznola?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 28 Jun 2002 13:26:14 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>> >> Mam takie oto pytanie : jak zrobi? do makaronu sos Gorgonzola. Domy?lam
>> >> si?, ?e z tego w?a?nie w?oskiego sera, ale jak??? I czy mo?na ten ser
>> >> zast?pi? innym, ple?niowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za
>> >> s?ony? tak aby osi?gn?? efekt gorgonzoli???
>> >
>> >to b?dzie wtedy sos rokpol. Mo?e zreszt? by? rokpol. Bierzesz serek topiony
>> >UFO (najlepiej z tych mniej s?onych) rozpuszczasz w mleku na gor?co,
>> >dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego ple?niowego) do smaku. Gotujesz
>> >mieszaj?c a? si? zrobi masa o porz?danej konzystencji, ew. rozcie?czy?
>> >mlekiem. Ja dodaj? troch? calvadosa, jak ?ony nie ma (bo ona nie lubi).
>> >Dosoli? (jak trzeba). Gotowe. ?ry?.
>
>>
>> ja to bym ostroznei z ta iloscia Gorgonzoli, bo i slone i mocne w
>> smaku jak diabel....
>> musi byc plesniowy, bo inaczej smak w ogole sie zmienia. a moze
>> aromat. ja uzywam tez dolcelatte, ktory jest lagodniejszy. i
>> tylko odorbinke
>
>
>dlatego robi? sos "chrzczony" serkiem topionym, no i pisa?em: doda? do
>smaku. Tak nawiasomówi?c, wczoraj po napisaniu ww poszed?em do kuchni i
>doka?cza?em sos gorgonzola, bo ?ona dosta?a telefonitis epidemica. By?a
>to wersja czysta, czyli bez serka. Gorgonzola + mleko + roso?ek warzywny
>+ sól + tabasco. Zag?szczone m?k?.
>
>Waldek
do smaku, do smaku...ja to wiem, ale jest roznica miedzy kostka 2
cm na 2 cm na 2 cm, ktora robi sos wykwintnym , a kostka 5 x 5 x
5, co spowoduje, ze sos przytlamsi wszystko inne...zapytaj, skad
wiem ;))
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|