Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak zrobic dobre ciasto na pierogi ? Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Date: 24 Jan 2002 09:11:43 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 45
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <a2nc2e$lbr$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1011859903 16250 192.168.240.245 (24 Jan 2002 08:11:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2002 08:11:43 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 193.218.115.254, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93208
Ukryj nagłówki


> Prosze wiec o sprawdzony przepis na ciasto i ewentualne rady co zrobic zeby
> mi sie nie rozkleily.


Witam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie,

Oto przepis na najlepsze ciasto pierogowe na świecie:

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać
ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.
Wyrabiam je przez kilka minut, by otrzymać idealnie gładkie ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i
pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.

Czas by przyrządzić pierogi.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na
najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą duże szklanki
wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i
sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości,
gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.
Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę. Delikatnie
mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od czasy
ich wypłynięcia.

Tak przygotowanie pierogi są takie, jakie powinny być: ciasto to tło dla
nadzienia.

Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
www.mniammniam.pl - tam dużo o pierogach - różne pomysły na farsze i takie
tam...


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.01 Iśka
24.01 Kasia
24.01 Wkn
24.01 Agnieszka Nowak
24.01 plucia
24.01 Jaro de Muminos
24.01 kw
24.01 g...@p...onet.pl
24.01 Agnieszka
24.01 Magdalena Bassett
24.01 Kaliope
24.01 sassanach
24.01 Aleksander Kłosiewicz
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6