Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Date: 24 Jan 2002 09:11:43 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 45
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <a2nc2e$lbr$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1011859903 16250 192.168.240.245 (24 Jan 2002 08:11:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2002 08:11:43 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 193.218.115.254, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93208
Ukryj nagłówki
> Prosze wiec o sprawdzony przepis na ciasto i ewentualne rady co zrobic zeby
> mi sie nie rozkleily.
Witam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie,
Oto przepis na najlepsze ciasto pierogowe na świecie:
ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać
ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.
Wyrabiam je przez kilka minut, by otrzymać idealnie gładkie ciasto.
By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i
pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.
Czas by przyrządzić pierogi.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na
najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą duże szklanki
wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i
sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości,
gotowe pierogi przykrywam ściereczką.
Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.
Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę. Delikatnie
mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od czasy
ich wypłynięcia.
Tak przygotowanie pierogi są takie, jakie powinny być: ciasto to tło dla
nadzienia.
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
www.mniammniam.pl - tam dużo o pierogach - różne pomysły na farsze i takie
tam...
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|