Data: 2006-08-02 11:07:10
Temat: Re: jeszcze raz o winie
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
DiMU napisał(a):
> wsypali paczke rodzynek, bone posiadaja naturalne drozdze,
> wrzucilismy i tez nic.
Dziś na rodzynkach nie uświadczysz naturalnych drożdży, ponieważ
zmieniła sie technologia suszenia - przeprowadza się je w wysokiej
temperaturze i drożdże są upieczone.
> zastanawiamy sie, czy nie zaszkodzila jednak sokowirowka...
Najprawdopodobniej; owoce na wino powinno sie odciskać w prasie, a nie
za pomocą sokowirówki. Chodzi o to, że odciskanie daje klarowny sok,
a wirowanie powoduje zawieszenie w soku bardzo drobnych cząstek
miąższu, co może negatywnie wpływać na fermentację, a już na
pewno bardzo utrudni klarowanie.
|