Data: 2002-12-17 08:26:57
Temat: Re: jeszcze wypiek chleba
Od: "Kuchmistrz" <k...@k...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tak, woda. Najlepiej pedzelkiem delikatnie rozsmarowac wode po wierzchu
(oczywiscie juz po wygarowaniu). Chleb bedzie bardziej swiecacy i mial
delikatniejsza skorke.
Drugi sposob w piekarniku (czy innym ustrojstwie w ktorym pieczesz chleb)
wstawic wczesniej niz chleb naczynie z woda, tak by w momwncie wsadzanai
chleba byla tam laznia parowa. Nie nalezy jednak przesadzac z iloscia wody.
Najlepiej gdy po 2-5 minutach po wlozeniu chleba przezstanie byc wytwarzana
para. Przypominam, ze w takim wypadku temperatura piekarnika powinna byc na
poczatku wyzsza o jakies 20 st C niz w trakcie dalszego wypieku.
--
Pozdrawiam
Kuchmistrz
k...@k...pl
Użytkownik <s...@p...onet.pl> napisał:
> Chleb udalo mi sie upiec, byl smaczny, ale jest jedno ale...Otoz skorka
jest
> zbyt twarda, moze trzeba czyms wierzch chleba posmarowac? Tylko nie wiem
czym:),
> tzn wiem, ze po upieczniu:) mozna np maslem, ale czym przed upieczeniem?
|