From: "rena" <r...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <959g7a$sfk$2@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<000501c08bca$a856f660$9ed3119c@t19.ds.pwr.wroc.pl>
Subject: Re: jogurt
Date: Wed, 31 Jan 2001 22:26:58 +0100
Lines: 40
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 31 Jan 2001 22:27:12 +0100, gdacz.acn.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42603
Ukryj nagłówki
jogurt z mleka
==========
Składniki:
1 litr mleka
50ml jogurtu z żywymi kulturami bakterii
dowolne owoce z wyjątkiem kiwi
Przepis:
Po zagotowaniu schładzamy mleko do temperatury ok. 40 stopni C. Dodajemy
jogurt i zostawiamy na 12 godzin w termosie lub innym ciepłym miejscu (np. w
pobliżu kaloryfera). Po uplynieciu tego czasu odlewamy troche serwatki (w
zaleznosci od tego, jaki gęsty chcemy mieć jogurt), dodajemy zmiksowane
owoce i studzimy w lodówce.
zrodlo http://www.t17.ds.pwr.wroc.pl/~pga/eko/vegebook.html
jogurt z tofu
========
Składniki:
36 dag tofu
pokrojone 2 banany: 1 świeży i 1 mrożony
1 łyżeczka słodzika
1 filiżanki soku owocowego lub wody
Przepis:
Miksować przez 45 sekund ze średnią prędkością, aż do otrzymania
konsystencji kremu. Po dodaniu truskawek, wiśni i innych owoców powstanie
jogurt o smaku owocowym. Bezpośrednio przed spożyciem dodać rodzynki, ziarna
słonecznika, dowolne owoce (jagody, brzoskwinie, wiśnie itp.). Chłodzić w
zamrażalniku przez 30 minut i podawać
Źródło: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wydawnictwo
Vegan
|