Data: 2002-02-27 09:59:27
Temat: Re: jogurt
Od: Maciej <b...@e...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tomek napisał(a):
> Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> Z góry bardzo dziękuję.
>
> Pozdrawiam Tomek
Przepis sprawdzony , ale z krzaczkami ;)
2l mleka 3,2%, 1/2szkl naturalnego jogurtu
Zagotowac mleko i schłodzić je do temperatury okoio 45C. Zmieszać
jogurt ze szklanką cieplego mleka i wlać z powrotem do garnka.
Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Bakterie
jogurtowe potrzebują kilku godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć
i zamienić mleko w jogurt. Owinac garnek ręcznikiem i postawić kolo
zródla ciepla. Nie ruszać garnka.
Najlepiej jest ustawić garnek na noc. Gotowy jogurt trzymać w
lodówce, by nie skwaśniał. Jest dobry przez 4-5 dni.
Przepis zaczerpniety z jakies ksiazki wegetarianskie, ktora tak w ogole
to mozna sciagnac ze strony www.gazeta.pl ...
Smacznego
|