Data: 2000-09-20 11:59:53
Temat: Re: kabaczek- dlugie
Od: Maciej Barton <l...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aga napisał(a):
> Co mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
> że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
> Agnieszka
Mam sam pare na ogrodzie i oto pare przepisow z mojej Bazy Danych. Przepraszam
za krzaczki z polskich liter ale
przepisy importowalem z Accesa ale jakos sie da. Niedlugo puszcze strone z
takimi nietypowymi w sumie przepisami, ale
jak na razie sluze tym co mam :-))))
Ps. Nie wszystkie przepisy robilem wiec jak cos to jestem bez winy :-))
Kabaczek duszony
60 dag kabaczka, 5 dag cebuli, 3 z?bki czosnku, chilli, sól, 4 ?y?ki
posiekanej zieleniny z bazylia, pó? ?y?ki oleju
Kabaczek umy?, obra?, przekroi? na pó?, oczy?ci? z lu?nego mi??szu z pestkami
i pokroi? w kostk?. Cebul? obra? op?uka?, pokroi? w drobn? kostk?, posoli?,
ogrzewa? na suchej patelni mieszaj?c. Gdy zmi?knie, doda? olej i w?o?y?
pokrojony kabaczek. Skropi? wrz?c? wod? i dusi? pod przykryciem. Czosnek
obra?, op?uka?, drobno posieka?, doda? do dusz?cego si? kabaczka, oprószy?
chilli i udusi? do mi?kko?ci. Wy?o?y? na talerz, posypa? zielenin?. Podawa? do
mi?sa i ryb.
Kabaczek nadziewany mi?sem
1200 g kabaczka, 25 dag mi?sa, 1/2 szklanki ry?u, cebula, 8 dag t?uszczu, sól,
pieprz, zielenina, 1/2 szklanki ?mietany, 2 ?y?eczki m?ki, 2-3 pomidory
Kabaczek obra?, pokroi? na kr??ki grubo?ci oko?o 5 cm, ?y?eczka wydr??y?
nasiona, pozostawiaj?c cienka warstw? z jednej strony jako podstaw?. Ugotowa?
w du?ej ilo?ci wody ry?, odcedzi?. Ry? wyrobi? z mielonym mi?sem i jajkiem
dodaj?c przyprawy do smaku: sól, pieprz, zielenin?. Nadzieniem nape?ni?
przygotowane kubeczki z kabaczka, u?o?y? na stopionym t?uszczu, doda? kilka
?y?ek wody oraz obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, udusi? razem pod
przykryciem do mi?kko?ci. Sos podprawi? ?mietan? wymieszan? z m?k?, posypa?
zielenin?.
Kabaczek nadziewany ry?em i grzybami
1 kg kabaczka, 3/4 szklanki ry?u, 25 dag grzybów mieszanych lub pieczarek,
cebula, ?y?ka zieleniny, 8 dag t?uszczu, 2 jajka, sól, pieprz, 3-4 pomidory
abaczek obra?, przekroi? wzd?u? na po?ow?, ?y?ka wydr??y? nasiona. skroi?
cienkie plasterki kabaczka od strony wypuk?ej podstawy, aby ?atwo by?o ju?
nadziane pó?ówki u?o?y? do duszenia. Ry? wsypa? do du?ej ilo?ci wrz?cej wody,
gotowa? 10 min, odcedzi? na sicie, przykry?, pozostawi? do wystudzenia.
Oczyszczone i drobno pokrojone grzyby podsma?y? w 1/3 przewidzianej ilo?ci
t?uszczu. Doda? do grzybów ry?, zielenin?, sól i pieprz oraz surowe jajka.
Nadzienie wymiesza?. Wydr??one kabaczki oprószy? sol? i pieprzem, posypa?
zielenin?. W?o?y? do kabaczków nadzienie tworz?c z niego wa?ki wystaj?ce ponad
kabaczek U?o?y? kabaczki w naczyniu ze stopionym t?uszczem, podla? bardzo ma??
ilo?ci? wody, doda? skrojone kawa?ki kabaczka Dusi? lub piec w piekarniku do
mi?kko?ci. Nast?pnie doda? obrane ze skórki i drobno pokrojone
pomidory. Wytworzony sos mo?na doprawi? ?mietan? wymieszan? z m?k?. Podaj?c
posypa? zielenin?.
Kabaczek po grecku
1kg kabaczka, 40dag pomidorów, 4 spore cebule, 2-3 owo-
ce ?wie?ej papryki, p?aska ?y?eczka mielonej papryki, sól, p?aska ?y?eczka
cukru, pó? szklanki oleju sojowego lub s?onecznikowego
Kabaczek obieramy, przecinamy wzd?u? i wydr??amy pestki. Nast?pnie trzeba go
b?dzie zetrze? na gru-
bej jarzynowej tarce. Cebule kroimy w kostk?. W garnku, najlepiej p?askim,
rozgrzewamy olej, podsma?amy ce -
bul? (nie rumieni?), dodajemy starty kabaczek, drobno pokrojon? wypestkowan?
papryk? oraz wszystkie przyp -
rawy i dusimy przez 30 minut. W tym czasie oddzielnie dusimy pomidory i
przetarte dodajemy do kabaczka. Ra -
zem gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Tak przyrz?dzone jarzyny mo?na podawa? na zimno, jako sa?atk? lub
jako dodatek do klusek czy ry?u
Kabaczek po grecku II
1 kg kabaczka, 1/2 kg pomidorów, 4 cebule, 3 papryki, sól, 3/4 szklanki oleju
Kabaczek obra?, przeci?? wzd?u?, wydr??y? pestki i w?ókna zetrze? na tarce.
Drobno posiekan? cebul? poddusi? w oleju nie rumieni?c, doda? kabaczek,
pokrojon? papryk? i wszystkie przyprawy oprócz pomidorów, po czym przez ok.
pó? godziny dusi?. Nast?pnie doda? podduszone i przetarte pomidory i dusi?
jeszcze 10 min. Podawa? na gor?co do ry?u lub na zimno.
Kabaczek zapiekany z cebul?
80 dag kabaczka, 2 ?y?ki posiekanej zieleniny, sól, 25 dag tartej bu?ki, 1/4
?y?eczki papryki, 3 cebule (20 dag), 5 ?y?ek mas?a, 4 jaja na twardo, 1 ?y?ka
t?uszczu do naczynia
Kabaczek pokroi? wzd?u? na 4 cz??ci, obra? ze skóry i po usuni?ciu pestek
pokroi? w poprzek na ?wier?plasterki grubo?ci ok. 2 cm, posypa? zielenin?,
posoli?, wymiesza?. Odsypa? 1 ?y?k? tartej bu?ki, pozosta?o?? wymiesza? z
papryk?. Cebul? drobno pokroi? i przesma?y? na 1 ?y?ce mas?a, nie rumieni?c.
Jaja posieka?. G??bokie naczynie wysmarowa? t?uszczem i wysypa? 1 ?y?ka tartej
bu?ki. Roz?o?y? na dnie warstw? kabaczka, posypa? tart? bu?k?, cebul? i
jajami, posoli?. Na tym po?o?y? znów warstw? kabaczka, posypa? bu?k?, cebul?,
jajami itd. Górn? warstw? powinna stanowi? doprawiona tart? bu?k? posypan?
wiórkami mas?a. Wstawi? do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez
przykrycia ok. 40 min. Bu?ka na wierzchu ma si? zrumieni?.
Kabaczki faszerowane mi?sem
1 kg m?odych kabaczków
NADZIENIE : 30 dkg wieprzowiny lub baraniny bez ko?ci, 1 czerstwa bu?ka -
kajzerka, 1 du?a cebula, 1 ?y?ka t?uszczu, 1 jajko, sól, pieprz
SOS : 1/8l ?mietany, 1 ?y?ka m?ki, 1 ?y?ka koperku i natki pietruszki
M?ode kabaczki obra?, op?uka?. Je?li s? ma?e pokraja? wzd?u? na 2 cz??ci,
wybra? pestki, lekko osoli?. Du?e kabaczki przecina? w poprzek na kawa?ki 3-4
cm grubo?ci, wyr??y? ?y?eczk? nasiona i mi?kisz, pozostawiaj?c cienk? warstw?
niewydr??on? jako dno. Przyrz?dzi? nadzienie: mi?so op?uka?, pokraja? na
kawa?ki, namoczy? bu?k? w wodzie, cebul? obra? pokroi?, podsma?y? na t?uszczu
na jasnoz?oty kolor. Mi?so, bu?k?, cebul? przepu?ci? przez maszynk?. Doda?
jajko, sól, pieprz, utrze? starannie. Nadzienie nak?ada? do kabaczków, u?o?y?
w jednej warstwie w p?askim rondlu, zala? niedu?? ilo?ci? wody. Wstawi? do
gor?cego piekarnika na 20 - 30 minut.
G?st? ?mietan? osoli?, wymiesza? z m?k?, zala? kabaczki. Chwil? zapieka?,
wyj?? napó?misek, obla? sosem, posypa? siekan? zielenin?.
Podawa? z ziemniakami z wody.
Krokiety z kabaczków
3 m?ode kabaczki, 2 jaja, 4 ?y?ki tartego ?ó?tego sera, tarta bu?ka, sól,
pieprz, zielenina, t?uszcz do sma?enia
Kabaczki wymy?, obra?, pokroi? w plastry, usun?? mi?kisz z ziarnami, ugotowa?
do mi?kko?ci w ma?ej ilo?ci osolonej wody. Rozgnie?? na puree, doda? rozbite
jaja, starty ser, Posiekan? zielenin?, wymiesza? i przyprawi? do smaku.
G?sto?? masy regulowa? dodatkiem bu?ki tartej tak, aby by?a g?st? i dala si?
formowa? w pod?u?ne krokiety. Przed formowaniem zwil?y? r?ce zimna wod?. Ka?dy
z krokietów otacza? w bu?ce tartej i sma?y? na rozgrzanym t?uszczu na z?oty
kolor.
Smacznego
MB
|