Data: 2001-12-17 15:44:21
Temat: Re: kaczka
Od: "Artur Adamowicz" <a...@e...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kaczka... hmmm... jeszcze troce posiedze w pracy wiec az strach pisac bo
slinka pocieknie...
moja ulubiona postac kaczki to piersi na sposob francuski (magret de
canard), czyli grillowane i krwiste... Mieso kaczki idealnie nadaje sie do
jedzenia w formie "polsurowej". Nie wymaga przy tym marynowania. Trzeba
dobrze natrzec (przede wszystkim skorke) sola i czarnym pieprzem. Piec po
kilka minut z obu stron (dluzej skorke, az sie troche wytopi i zrobi
chrupiaca) Jezeli po prostu lubisz mieso to nic wiecej nie trzeba... Warto
jednak pokusic sie o gesty sos z zielonego pieprzu na smietanie... elementem
dekoracyjnym, ale rowniez pasujacym smakowo sa plasterki pomaranczy...
Jezeli uczta ma byc jeszcze wspanialsza to polecam zapiekanke z ziemniakow w
talarkach, cebuli i smietany z elementami rozmarynu ale w ilosciach bardzo
subtelnych. A na deser... ach to calkiem inna historia
pozdrawiam i smacznego
Artur
"Mateusz Romanow" <m...@y...com> wrote in message
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
>
>
|