Data: 2006-05-20 04:08:20
Temat: Re: kapusta
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kyllyan" <m...@o...pl> wrote in message
news:e4m3s0$eff$1@news.onet.pl...
waldek napisał(a):
> ===
> Czy ktoś z Was może się orientuje dlaczego 99.99% ludzi odrywa i wyrzuca
> liście kapusty, które nie są związane z główką? Te odstające.
>
Zauważono juz dość dawno ;), że - w niektórych roślinach - części
roślin, które nie są bezpośrednio na słońcu, maja delikatniejszy smak.
Stad też niektóre rośliny dla polepszenia smaku poddaje sie "bieleniu"
W kapuście własne odrzuca się te wierzchnie zielone liście, które były
bezpośrednio na słońcu i mają ostrzejszy smak.
Ja nie odrzucam, pod warunkiem, ze nie mają wtartego brudu, nie są porażone
i nadmiernie poniszczone czy pożółkłe. Te liście mają najwięcej chlorofilu -
zielonej krwi...
|