Data: 2006-05-20 09:35:30
Temat: Re: kapusta
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:e4ml7t$c5e$1@inews.gazeta.pl...
> waldek <x...@o...pl> napisał(a):
>
>> ===
>> Czy ktoś z Was może się orientuje dlaczego 99.99% ludzi odrywa i wyrzuca
>> liście kapusty, które nie są związane z główką?
>> Czy to jakiś przesąd z tym odrzucaniem? Tradycja? Bo nie wiem o co
>> chodzi.
>
> A o to chodzi, że zwłaszcza w przypadku wczesnej kapusty - wierzchnie
> liście
> są zdecydowanie twardsze, mają o wiele grubsze unerwienie i o wiele
> ostrzejszy smak, niż liście związane w główkę. I zanim wierzchnie liście
> się
> dogotują, te delikatne rozlecą się w trzy... Nie mówiąc już o surówce z
> kapusty, różnica w smaku i twardości liści jest kolosalna.
>
> Nie wyrzucam, a wykorzystuję np. do zup.
>
> Ania
Dokładnie, ale jest sposób na kapuśniak z całości - poddusić wierzchnie
liście (posiekane) na odrobinie oleju i dołożyc do reszty...
|