Data: 2002-03-08 11:27:32
Temat: Re: kiełbasa w niemczech
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> schrieb im Newsbeitrag
news:3C8892E4.90F22610@ukbf.fu-berlin.de...
>
> > > a jaka rasa? Mówisz o parówkach czy o nienadzwyczajnej?
> >
> > nordycka psia krew!
> > ;-)
> >
> > oczywiście chodzi mi o najzwyczajniejszą na świecie zwyczajną albo inną
> > podwałęską (jak mawia znajomy mieszkający od lat na wygnaniu)
> >
> > masz jakieś pomysły na produkt kiełbasopodobny made in Germany?
>
> no bywa. U nas w Kaisers, czyli w twoim Tengelmanie jest czasami surowa
> polska (rohe Polnische). Smak zależy niestety od (lokalnego) producenta.
> Możliwe, że nasz berliński w Słubicach kupuje ;-)
>
> Waldek
O, wlasnie! Czasem nazwy myla. Moj masazysta ma dwa rodzaje polskiej
kielbasy: polska surowa - wysmienita, smakuje jak we Wrocku i slaska ale ta
slaska nazywa sie Schinkenkrakauer. Poza tym mozna kupic oryginalna polska
krakowska sucha w folii w niektorych sklepach, np. Globus i zdaje sie Real.
Irek
|