Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: Als <1...@1...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kim-chi! Pana, panie profesorze niezwyczajny, Janie Pająku, proszę o
pomilczenie!
Date: Thu, 6 Sep 2007 20:46:45 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <reh52x80qct1.i7ham51dzn5e$.dlg@40tude.net>
References: <fbokcg$637$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: ccp12.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1189104732 22594 83.30.139.12 (6 Sep 2007 18:52:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Sep 2007 18:52:12 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301425
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 06 Sep 2007 12:22:08 +0200, Jacek Ostaszewski napisał(a):
> Dobrydzień!
>
> Zaintrygowany mocno recepturą, po cichutku, nie wzniecają paniki wśród
> domowników, zakupiłem pudło szczelne i ingriedencje. Dziś otworzyłem i
> oto garść refleksji:
> - ostre jak cholera, czego się można było spodziewać po takiej ilości chili
> - kompletnie niesłone, i to mnie dziwi
> - nie kiszone, chyba że moje pojęcie o kiszeninie nijak się ma do
> kiszeniny koreańskiej.
>
> Po wymieszaniu solanek i ułożeniu w warstwy, co się mniej więcej
> powtarza w każdym przepisie, doszło do rozterki: jedni piszą - noc w
> cieple, potem 5 dni w lodówce, inni - od razu do lodówki, bo Koreańczycy
> wszak zakopują.
> Postąpiłem jak ci drudzy, czyli od razu kimcznąłem do lodówki. Stało tam
> pięć dób.
> Pewnie zjem to, ale żebym doznał orgaz... orgaleptyki jakiejś
> miraculicznej - nie. Takoż nie widzę uf w moim otoczeniu ani ich pilot-uf.
> Co zrobiłem źle?
> Warto wykonać jeszcez jedno podejście?
Od razu do lodówki na pewno nie, bo nie ruszy kiszenie. W cieple conajmniej
2 dni, sprawdzaj przez te 2 dni, czy płyn pokrywa składniki (żeby powietrze
nie dochodziło do nich).
Poza tym powinno być bardziej słone - jak długo moczyłeś w solance, czy sos
z chilli zrobiłeś na bazie solanki?
Jeśli jesteś ze Śląska, zapraszam na degustację oryginalnego koreańskiego
kimchi, w którym żaden profesor paluchów nie maczał (i może dlatego jest
dobre ;-) ).
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
Nie wylewaj łez nad półtłustym mlekiem.[Forrest Gump]
|